Plan emisyjny 2024
Plan emisyjny 2024
Sprawdziłem w postach na naszym forum, że przez ostatnie 4 lata Plan emisyjny na kolejny rok był publikowany ostatniego dnia roboczego miesiąca lipca, co znaczy że w tym roku powinien pojawić się 31.07.2023.
Re: Plan emisyjny 2024
Obstawiam że w serii odkryj polskę będzie 5zł - tunel pod rzeką Świną
I zgadza się data. Właśnie się pojawił: /https://nbp.pl/wp-content/uploads/2023/ ... 024-pl.pdf
-
Ktoś sobie przypomniał o serii HMP
Tak na szybko
1. Seria Wyklęci przez komunistów żołnierze niezłomni -Zygmunt Szendzielarz „Łupaszka”, Henryk Flame „Bartek”, ks. Władysław Gurgacz.
Niby nic ale w pierwotnej wersji nie miało być w tej serii ks. Władysław Gurgacz więc seria znowu nam sie rozrasta
2. Monety o masie 31,1g
- Mjr. Henryk Dobrzański „Hubal” - wysoki relief
-100. rocznica utworzenia Banku Polskiego SA - wysoki relief
-160. rocznica śmierci Romualda Traugutta
-80. rocznica operacji „Market Garden”
3. Popularne 50-tki
-Pamięci Rodziny Ulmów - Bursztyn z nakładem 5k - powodzenia
-230. rocznica insurekcji kościuszkowskiej - wysoki relief, wymiary takie jak w tegoroczne Odsieczy Wiedeńskiej więc zapowiada się chyba dobrze
- nowa seria Skarby Sztuki Medalierskiej – Stanisław Małachowski i Michał Ossowski
4. 100. rocznica wprowadzenia złotego do obiegu - klipa o nominale 1zł i masie 28,28
5. 5zł Odkryj Polskę
-Opactwo Benedyktynów w Tyńcu
-Zamek w Łańcucie
6.W Polskę wierzę – Polska wolna i suwerenna ....
7.Tematy Indywidualne:
- 80. rocznica operacji Armii Krajowej „Ostra Brama”
-Słowacka mniejszość narodowa w Polsce
-Pamięci więźniów warszawskiego Pawiaka
-Ofiarom obozu koncentracyjnego Stutthof
-100-lecie Korpusu Ochrony Pogranicza
W tym przypadku warto zauważyć, że monety 10zł, które nie są kontynuacją żadnej serii maja próbe .999 a nie jak do tej pory .925, wymiary i masa bez zmian
8. Banknot czyli 80. rocznica wybuchu Powstania Warszawskiego
Szkoda, że taki wysoki nakład
9. Historia monety polskiej – Grosz z miedzi krajowej Stanisława Augusta
Nareszcie:)
10.Polskie Termopile – Głogów - kontynuacja serii
Czego brakuje? nie wiem czy zrezygnowali z ostatniej monety z serii SSA czy o niej zapomnieli ale mimo wszystko trochę słabo.
Fajnie, że wraca seria HMP.
1. Seria Wyklęci przez komunistów żołnierze niezłomni -Zygmunt Szendzielarz „Łupaszka”, Henryk Flame „Bartek”, ks. Władysław Gurgacz.
Niby nic ale w pierwotnej wersji nie miało być w tej serii ks. Władysław Gurgacz więc seria znowu nam sie rozrasta
2. Monety o masie 31,1g
- Mjr. Henryk Dobrzański „Hubal” - wysoki relief
-100. rocznica utworzenia Banku Polskiego SA - wysoki relief
-160. rocznica śmierci Romualda Traugutta
-80. rocznica operacji „Market Garden”
3. Popularne 50-tki
-Pamięci Rodziny Ulmów - Bursztyn z nakładem 5k - powodzenia
-230. rocznica insurekcji kościuszkowskiej - wysoki relief, wymiary takie jak w tegoroczne Odsieczy Wiedeńskiej więc zapowiada się chyba dobrze
- nowa seria Skarby Sztuki Medalierskiej – Stanisław Małachowski i Michał Ossowski
4. 100. rocznica wprowadzenia złotego do obiegu - klipa o nominale 1zł i masie 28,28
5. 5zł Odkryj Polskę
-Opactwo Benedyktynów w Tyńcu
-Zamek w Łańcucie
6.W Polskę wierzę – Polska wolna i suwerenna ....
7.Tematy Indywidualne:
- 80. rocznica operacji Armii Krajowej „Ostra Brama”
-Słowacka mniejszość narodowa w Polsce
-Pamięci więźniów warszawskiego Pawiaka
-Ofiarom obozu koncentracyjnego Stutthof
-100-lecie Korpusu Ochrony Pogranicza
W tym przypadku warto zauważyć, że monety 10zł, które nie są kontynuacją żadnej serii maja próbe .999 a nie jak do tej pory .925, wymiary i masa bez zmian
8. Banknot czyli 80. rocznica wybuchu Powstania Warszawskiego
Szkoda, że taki wysoki nakład
9. Historia monety polskiej – Grosz z miedzi krajowej Stanisława Augusta
Nareszcie:)
10.Polskie Termopile – Głogów - kontynuacja serii
Czego brakuje? nie wiem czy zrezygnowali z ostatniej monety z serii SSA czy o niej zapomnieli ale mimo wszystko trochę słabo.
Fajnie, że wraca seria HMP.
Ostatnio zmieniony 31 lip 2023, 13:18 przez Walus, łącznie zmieniany 1 raz.
Na minus :
- brak Poniatowskiego z SSA
Na plus:
- banknot
- 100-lecie złotego
- kontynuacja HMP
- brak Poniatowskiego z SSA
Na plus:
- banknot
- 100-lecie złotego
- kontynuacja HMP
Napisałem w tamtym roku maila z zapytaniem czemu nie kontynuują HMP i mi nawet odpisali, że już plan zatwierdzony i nic się nie da zrobić. Ale się w końcu doczekaliśmy
10 -złotówki raz AG999 raz AG925 bez względu na wagę ; podejrzewam błędy w planie.
Aby zachować wersję pierwotną planu zrobiłem screeny
Dodano po 2 minutach 17 sekundach:
…i jeszcze dwie kolejne strony
Dodano po 2 minutach 17 sekundach:
…i jeszcze dwie kolejne strony
5zł Odkryj Polskę -Zamek w Łańcucie
Jakież zdziwienie, znowu będzie na monecie, może tym razem bez dorożki..
Jakież zdziwienie, znowu będzie na monecie, może tym razem bez dorożki..
- The Method
Osobliwy plan. Chyba odejście od próby Ag925 staje się faktem, w związku z czym na pewno będzie drożej. W planie są dwie monety 20 zł i to tylko dlatego, że są to kontynuacje serii – ich zmierzch już nastał, chociaż nie uważam tego za dobry pomysł, chyba, że planują w przyszłości monety 20 zł w czystym srebrze.
Prostokąt insurekcji kościuszkowskiej to ten sam wymiar i nakład jak w przypadku odsieczy wiedeńskiej – chyba robi się z tego nieplanowana seria.
Okolicznościowe 5 zł jednak popularny Łańcut, a szkoda że nie Krasiczyn. Tyniec chyba na dokładkę, bo albo w przyszłym roku nowa seria lub jej koniec, albo kolejne pozycje już poza kluczem wojewódzkim.
Banknot trafiony i chociaż nakład wysoki, to tutaj mam wrażenie, że adekwatny i szybko zejdzie.
Henryk Dobrzański w czystym srebrze na plus.
Operacja „Market-Garden”…
Słowacka mniejszość narodowa w Polsce… pewnie zrobi się z tego seria.
Spodziewałem się większej pompy w planie związanej z 100. rocznicą wprowadzenia złotego do obiegu.
Prostokąt insurekcji kościuszkowskiej to ten sam wymiar i nakład jak w przypadku odsieczy wiedeńskiej – chyba robi się z tego nieplanowana seria.
Okolicznościowe 5 zł jednak popularny Łańcut, a szkoda że nie Krasiczyn. Tyniec chyba na dokładkę, bo albo w przyszłym roku nowa seria lub jej koniec, albo kolejne pozycje już poza kluczem wojewódzkim.
Banknot trafiony i chociaż nakład wysoki, to tutaj mam wrażenie, że adekwatny i szybko zejdzie.
Henryk Dobrzański w czystym srebrze na plus.
Operacja „Market-Garden”…
Słowacka mniejszość narodowa w Polsce… pewnie zrobi się z tego seria.
Spodziewałem się większej pompy w planie związanej z 100. rocznicą wprowadzenia złotego do obiegu.
Lepiej wrzucić PDF-a zapisałem sobie na pulpicie ale zapomniałem załączyć do postu
Już się poprawiam: