20 zł 2024 80. rocznica wybuchu Powstania Warszawskiego - dyskusja
- lukasz15012
-
Re: 20 zł 2024 80. rocznica wybuchu Powstania Warszawskiego - dyskusja
Szału nie ma... Kolorystyka jak w banknocie jasnogórskim.
Pierwsza myśl, Kto Panu to tak spi...? Grafika jak z podręcznika do historii z lat 80/90
Zobaczymy jak na żywo się będzie prezentować. Pod zdjęciu to mi też jakoś wielce nie leży. Wygląd jak by ktoś na banknot naniósł kadry z filmów dokumentalnych powojennych..
Kolorystyka identyczna jak w przypadku banknotu związanego ze strażą graniczną. A pozostałe elementy. Chyba brakuje też symbolu walki, małego powstańca. Mam wrażenie że robiony w pośpiechu.
A to jest w ogóle oficjalny wizerunek? Na stronie NBP nie widziałem. Na allegro jest tylko jedna aukcja z tym wizerunkiem i to na allegro lokalnie.
Ostatni przyzwoity wizerunek banknotu skończył się na 19 zł PWPW.. potem to już tylko radosna twórczość w PS miszmasz bez ładu składu..
Edit: no może Kopernik broni się efektem kątowym jeszcze.. pozostałe po 2019 tragedia.
Edit: no może Kopernik broni się efektem kątowym jeszcze.. pozostałe po 2019 tragedia.
Nie rozumiem narzekania na nakład. Tak bardzo wam zależy żeby spekulanci windowali ceny?
Sam wizerunek jako taki, szału nie ma, tragedii też nie. Niebieska barwa jako tło jakoś mi nie pasuje do powstania. Reszta może być.
Projektantem banknotu jest Justyna Kopecka.
Poprzednie projekty:
- 300-lecie koronacji Obrazu Matki Bożej Jasnogórskiej
- 100-lecie powstania Polskiej Wytwórni Papierów Wartościowych
- Bitwa Warszawska 1920
- Lech Kaczyński. Warto być Polakiem
Poprzednie projekty:
- 300-lecie koronacji Obrazu Matki Bożej Jasnogórskiej
- 100-lecie powstania Polskiej Wytwórni Papierów Wartościowych
- Bitwa Warszawska 1920
- Lech Kaczyński. Warto być Polakiem
Ochrona granicy to Agnieszka Próchniak
Faktycznie, projektantem Próchnik, ryt Kopecka
Dodano po 1 minucie 49 sekundach:
To jeszcze takie dwie fotki na których było "wzorowane" .
Uroda, styl i "odkrywczość" banknotów kolekcjonerskich moim zdaniem zrównała się już poziomem z podobnymi atrybutami wytworów monetopodobnych od NBP.
Ten banknot wygląda jak braciszek ochrony granicy. Jakby go ten sam generator wypluł, tylko składając z innych fotek.
Ten banknot wygląda jak braciszek ochrony granicy. Jakby go ten sam generator wypluł, tylko składając z innych fotek.
Nie chodzi o windowanie spekulantów. Myślę jednak, że każdy się cieszy kiedy jego walory nabierają na wartości niż tracą. Spekulować nie będę, bo nabędę jedną sztukę, ale tak jak pisałem - lepiej w górę niż w dół. Przy nakładzie 80 tyś raczej cenę będzie trzymał długo na podobnym poziomie.