Banknoty promocyjne - testowe PWPW - dyskusja
Re: Banknoty promocyjne - testowe PWPW - dyskusja
Ja mam jeden banknot testowy, ulotkę, walor PWPW (jak zwał tak zwał) - pszczołę miodną. Nie powiem, że mnie temat tych walorów nie interesuje, ale są inne ważniejsze w kategorii pieniądza papierowego i polimerowego dla mnie.
Co jakiś czas sprawdzam co jest na rynku, ale nie jakoś usilnie. Myślę, że jak kolega powyżej do dwóch stówek mógłbym wydać jeżeli coś mi się spodoba, ale póki co taka sytuacja nie miała miejsca. Może jakieś tańsze zakupię, ale to jeszcze nie czas na to.
Co jakiś czas sprawdzam co jest na rynku, ale nie jakoś usilnie. Myślę, że jak kolega powyżej do dwóch stówek mógłbym wydać jeżeli coś mi się spodoba, ale póki co taka sytuacja nie miała miejsca. Może jakieś tańsze zakupię, ale to jeszcze nie czas na to.
Tak naprawdę, to zawsze jak wróżenie z fusów. Raz walor ma "bańkę" cenową zaraz po emisji a potem spada, ale czasem najtaniej jest właśnie po emisji, a potem tylko drożeje. Do tego bywają różne fluktuacje na przestrzeni lat. Także złotego środka nie ma. Raczej trudno przewidzieć dobry moment.bocian583 pisze: ↑08 wrz 2024, 13:41Ja dla przykładu kolekcjonuję różne walory PWPW. Banknoty Polskie, "walory" lub jak kto woli banknoty testowe, znaki wodne, "banknoty" lokalne, banknoty zagraniczne produkowane przez PWPW i inne. Od początku wyznaję zasadę że trzeba zachowywać umiar. Kupowanie nowości w kosmicznych cenach to tylko wyrzucanie pieniędzy w błoto - chyba że się ktoś z nimi nie liczy. Pośpiech jest niestety często złym doradcą. Chaplin na początku też był w kosmicznych cenach. Potem był dodatkiem do wydania 105 lat PWPW i można go nabyć za rozsądne pieniądze w komplecie z sową i Afryką. Ja nabyłem to wydanie za 600 zł a sam Chaplin z folderem to 2000 zł. Także wszystko w swoim czasie
https://www.facebook.com/share/v/nkmYdaVaVNGJaimH/
Coś się ostatnio mnożą "banknoty" testowe
Coś się ostatnio mnożą "banknoty" testowe
Kolekcjonuję żetony Mennicy Polskiej i Polskiego Towarzystwa Numizmatycznego, banknoty testowe PWPW
Cześć
Czasem ciężko napisać, jak się jest lajkonikiem:) ale PWPW też mi weszło w nawyk, co prawda szacowne grono tutaj znacznie przerasta mnie wiedzą, dlatego postanowiłem się przemóc i zapytać - skąd bierzecie info o nakładzie?
Przyznam się, że chciałbym się dowiedzieć ile tego towaru mogło być zrobione?:
https://onebid.pl/pl/banknoty-pwpw-pacz ... zt/2314210
Bo dla mnie mocno te Mikołaje podobają się, ale też ze zbieractwa wolę taki, który faktycznie był banknotem, a nie drukiem...
Mam różne te PWPW łącznie z policją, ale takiej paczuszki z banderolą nigdy nie widziałem, Ktokolwiek widział, ktokolwiek wie?
Czasem ciężko napisać, jak się jest lajkonikiem:) ale PWPW też mi weszło w nawyk, co prawda szacowne grono tutaj znacznie przerasta mnie wiedzą, dlatego postanowiłem się przemóc i zapytać - skąd bierzecie info o nakładzie?
Bo dla mnie mocno te Mikołaje podobają się, ale też ze zbieractwa wolę taki, który faktycznie był banknotem, a nie drukiem...
Mam różne te PWPW łącznie z policją, ale takiej paczuszki z banderolą nigdy nie widziałem, Ktokolwiek widział, ktokolwiek wie?
Dużo już widziałem ale takiej paczki też nie. A jeśli chodzi o nakład to tylko gdybanie.Jaśko pisze: ↑30 wrz 2024, 17:58Cześć
Kolekcjonuję żetony Mennicy Polskiej i Polskiego Towarzystwa Numizmatycznego, banknoty testowe PWPW
Jedna ciekawostka co do Sowy. Jest jest 6 serii
A - klasyczny papier banknotowy bez lakieru
B - klasyczny papier banknotowy plus lakier Coat4Note®AB
C i E - papier z powłoką MICROB3® bez lakieru
D i F - papier z powłoką MICROB3® plus lakier Coat4Note®AB
Wybrałem się dzisiaj na Warszawska Giełdę Kolekcjonerską. Z założenia wyprawa miała na celu zdobycie nowych żetonów do kolekcji i próba zdobycia czegoś na stoisku PWPW. Kolekcja żetonów niestety się nie powiększyła jednak na stoisku PWPW czekała na mnie świetna niespodzianka. Miałem nadzieję na jakieś walory testowe i się nie zawiodłem. Zdobyłem walory Warszawa wczoraj i Warszawa dziś. Na dodatek zobaczyłem na żywo 5 nowych walorów.
A - klasyczny papier banknotowy bez lakieru
B - klasyczny papier banknotowy plus lakier Coat4Note®AB
C i E - papier z powłoką MICROB3® bez lakieru
D i F - papier z powłoką MICROB3® plus lakier Coat4Note®AB
Wybrałem się dzisiaj na Warszawska Giełdę Kolekcjonerską. Z założenia wyprawa miała na celu zdobycie nowych żetonów do kolekcji i próba zdobycia czegoś na stoisku PWPW. Kolekcja żetonów niestety się nie powiększyła jednak na stoisku PWPW czekała na mnie świetna niespodzianka. Miałem nadzieję na jakieś walory testowe i się nie zawiodłem. Zdobyłem walory Warszawa wczoraj i Warszawa dziś. Na dodatek zobaczyłem na żywo 5 nowych walorów.
I kolejny
Rozmnażają się jak grzyby po deszczu. Powoli robi to się jak kolekcjonowanie tematycznych dwuzłotówek.
Tylko cena nie ta
Mała korekta do katalogu. Autorem waloru z Krzysztofem Pendereckim jest Jan Kopecki.
Ceny nowości zaporowe jak narazie
Witam,czy ktoś ma dane jaki w końcu był nakład Chaplina?
Chaplina akurat można już nabyć za rozsądną cenępiotr186 pisze: ↑29 lis 2024, 06:35Z czegoś jednak te horrendalne ceny wynikają....