Dzisiaj przyszła mi przesyłka z pewnego sklepu (co drugi kapsel porysowany ... w Lunarze, WTE oraz Rajskich ptakach ...):
- paragon: Sprzedaż opodatkowana C 0%
- potwierdzenie sprzedaży: Stawka VAT 0%
Jest ten VAT czy go niema?
według mnie to trzeba wyjsc od pytania czy w Polsce jest coś sprzedawane na stawce Vat 0%Mad_Tiger pisze: ↑14 maja 2019, 23:54Tutaj możecie pisać o tym jaki i czy w ogóle jest VAT na bulion
Dzisiaj przyszła mi przesyłka z pewnego sklepu (co drugi kapsel porysowany ... w Lunarze, WTE oraz Rajskich ptakach ...):
- paragon: Sprzedaż opodatkowana C 0%
- potwierdzenie sprzedaży: Stawka VAT 0%
Jest ten VAT czy go niema?
Ale mnie rozbawiłeś z tym pali się hahahahahaTy widzę, że z branży jesteś i nie tylko ty uważnie ten temat czytasz? Zaczęło się palić pod czterema literami?
Pozycja C 0% na kasie fiskalnej to VAT 0% a nie marża. To stawka 0% VAT.
Sprzedaż na VAT marży jest możliwa tylko w kilku przypadkach. w jakich sugeruje googlować frazę "srebrne monety stawka VAT".
Jeżeli kupujący otrzyma fakturę to albo będzie to faktura VAT albo Faktura VAT marża i wtedy nazywa się Faktura VAT marża a nie faktura VAT.
Sprzedaż bez VAT, czego użyłeś w swoim wpisie, jest pojęciem nic nie znaczącym. To oznacz tyle co pies z pięcioma nogami.
Zasadniczy warunek możesz sprzedać na marżę jeśli kupisz na marżę od firmy lub od prywatnej osoby na umowę kupno sprzedaż.Sprzedaż na VAT marży jest możliwa tylko w kilku przypadkach. w jakich sugeruje googlować frazę "srebrne monety stawka VAT".
Sprzedawca wystawia w takim wypadku albo Fakturę VAT marża albo paragon z 0%. Towary na marżę są rozliczane osobno na podstawie różnicy kupno-sprzedaż. Dla wygody żeby się nie mylić powinna być inna nazwa towaru np: Srebrna moneta marża - ale nie wszyscy tak robią.to ja mam takie pytanie skoro uważasz ze na dokumencie jest pozycja C 0 % Vat to jak ma byc na nim zapisane zeby była tam stawka vat marzy?
i jaka to powinna byc liczba?
i zakonczmy ten temat Vatu w monetach bo to nie jest forum poswiecane vatowi a zeby o tym dyskutowac trzeba miec troche wiedzy
własnie o to mi chodziłothecoins pisze: ↑15 maja 2019, 08:18Sprzedawca wystawia w takim wypadku albo Fakturę VAT marża albo paragon z 0%. Towary na marżę są rozliczane osobno na podstawie różnicy kupno-sprzedaż. Dla wygody żeby się nie mylić powinna być inna nazwa towaru np: Srebrna moneta marża - ale nie wszyscy tak robią.to ja mam takie pytanie skoro uważasz ze na dokumencie jest pozycja C 0 % Vat to jak ma byc na nim zapisane zeby była tam stawka vat marzy?
i jaka to powinna byc liczba?
i zakonczmy ten temat Vatu w monetach bo to nie jest forum poswiecane vatowi a zeby o tym dyskutowac trzeba miec troche wiedzy
Czyli wracamy do punktu, w którym wyjaśniłem czym rożni się faktura VAT od faktura VAT Marża.thecoins pisze: ↑15 maja 2019, 08:09Ale mnie rozbawiłeś z tym pali się hahahahahaTy widzę, że z branży jesteś i nie tylko ty uważnie ten temat czytasz? Zaczęło się palić pod czterema literami?
![]()
Ty wiesz co piszesz? Poczytałeś pierdoły w necie i specjalistą jesteś. Człowieku ja prowadzę 20 lat firmę i ty mnie będziesz uczył księgowości hahaha
Pozycja C jest 0% i jeśli ktoś nie ma towaru na 0% wykorzystuje tą pozycję do marży.
Jak według Ciebie ma wyglądać paragon na marżę? Z jakim procentem? Pomyśl trochę a później pisz.
Zasadniczy warunek możesz sprzedać na marżę jeśli kupisz na marżę od firmy lub od prywatnej osoby na umowę kupno sprzedaż.Sprzedaż na VAT marży jest możliwa tylko w kilku przypadkach. w jakich sugeruje googlować frazę "srebrne monety stawka VAT".
Marża dotyczy: biur podróży, towarów używanych, dzieł sztuki i przedmiotów kolekcjonerskich.
I to cała filozofia.
Nie rozumiem jak nie wiesz gdzie jest VAT ?
Powrót eksperta teoretyka od srebraSantaks pisze: ↑09 cze 2019, 14:04Srebro jest tak tanim i popularnym metalem że nie jest trudną sprawą zdobywanie go dużo poniżej ceny spot, wystarczy choćby przejść się na targ staroci. Wtedy okazuje się że kupowanie srebrnych monet w tajnych jest co najmniej nie udaną inwestycja w srebro (żeby nie nazwać poprostu wyrzuceniem części pieniędzy w błoto).
Ekspert od kryzysów i VATu i czytać nie potrafi?Następnym aspektem jest to że dużo się tutaj pisze o kryzysie że jest to zabezpieczenie na czas kiedy pieniądz przestanie mieć wartość, oczywiście że tak jest ale nikt w takim czasie nie zapłaci 23% VAT który kupujący aktualnie płaci Państwu za nabycie srebrnej monety.
Mea culpa, tamte posty usunąłem, ale nie w obronie kogokolwiek czy próbie, jak to zostało ujęte "dymania ulicy"Grzegorz_Wroclaw pisze: ↑17 sie 2020, 07:59Bardzo dziwne, że posty z odwróconym vat za srebrny żwir cudownie zniknęły...jeśli to forum ma informować, to powinny w odpowiednim wątku wrócić. Niestety mam wrażenie, ze po wyczyszczeniu srebrnych wątków, forum w tym osławionym już dymaniu tylko pomaga i współuczestniczy
![]()